אלי דורון, עו"ד - אתי סדיס- פרל, עו"ד

 

"נכבד רצונו של אדם בצוואתו, ויהא רצונו שרירותי, בלתי סביר, מקפח אף אכזרי ככל שיהיה... זאת נזכור ולא נשכח: רצון הנו לעולם בן-רוחו של חופש הבחירה. ובמקום שאין בחירה חופשית, לא יקום ולא יתקיים חופש הרצון" (מדברי כב' השופט מישאל חשין ב -ע"א 1212/91 קרן לב"י נ' בינשטוק, פ"ד מח(3) 705).

מעגל החיים מתחיל בלידה ומסתיים במוות - אותו אירוע בלתי נמנע שלעיתים מגיע בנסיבות בלתי צפויות ובלי כל סיבה מוקדמת. על-כן, למען הבטחת קיום רצונו האחרון של אדם ומילוי מצוותו לעניין חלוקת עזבונו, עורך אדם צוואה על-פי התנאים הקבועים בחוק הירושה.

אדם שלא ערך צוואה, או אדם שצוואתו התבטלה לאחר מותו מסיבה כלשהי, יחולק עזבונו בין קרוביו על פי דיני הירושה המפורטים בחוק הירושה.

כאשר נפטר אדם, צופים בני משפחת המנוח באופן טבעי, כי רכושו יחולק ביניהם, ולעתים אף מצפים גם לחלוקה שוויונית. אלא, שלעיתים מתגלה כי המנוח ביכר בן משפחה על-פני בני המשפחה האחרים או אף הוריש הכול למטפלת הסיעודית שטיפלה בו, וקיפח את קרוביו.

כאילו לא די בצער האופף את הנסיבות, הגילוי בדבר החלוקה הלא צפויה של העיזבון גורם לסכסוכים בין בני משפחה ולרגשות קשים ביניהם, ומאלץ אותם לפעול ולהתמודד כנגד צוואת הנפטר באופן מהיר ויעיל למרות הנסיבות.

עם כל הפליאה והתדהמה וחוסר האפשרות לשאול את המצווה לכמוסות ליבו ולמניעיו, יש בידי מי שמרגיש מקופח מצוואה לעשות כדי לתקן את העוול שהוא מרגיש שנגרם לו, בדרך של הגשת התנגדות לקיום צוואה שמשמעותה בקשת ביטולה או, לכל הפחות, ביטול של חלק מהצוואה.

סוגי הצוואות המוכרים בדין:

חוק הירושה מורה על ארבעה סוגי צוואות במשפט הישראלי:

צוואה בכתב יד, אשר דורשת כי תיכתב כולה בידי המנוח (להלן: "המצווה"). אם הצוואה כוללת כתב אחר, אפילו אם מדובר 'רק' בהדפסת טופס לצורכי עזרה, היא תבוטל.

צוואה בכתב מול שני עדים אשר אינם בעלי עניין או נהנים מהצוואה.

צוואה בפני רשות, כלומר בפני שופט, דיין, רשם או הגשה בכתב על-ידי המצווה עצמו לידי אחד מאלו. במקרים אלו יוודא הגורם אליו הוגשה הצוואה, כי זוהי כוונתו של המצווה.

צוואה בעל-פה, היא צוואה אשר תינתן על-ידי מי שגוסס או האמין שהוא גוסס בפני שני עדים. גם כאן, טוב אם עדים אלו לא יהיו בעלי עניין כלשהו בצוואה.

סוגי הצוואות ותנאי החובה שבהם דרושים לבית המשפט על-מנת שיוכל לדלות את כוונתו ורצינותו של המצווה, וכן את חופש הרצון של המצווה בעת כתיבת הצוואה. לכן, מקפידים בתי המשפט כתנאי ראשוני ומקדים, על עמידת הצוואה בדרישות הצורניות הבסיסיות המפורטות לעיל.

עילות לביטול צוואה

אדם כותב צוואה בכל מני נסיבות. לעיתים להבטחת עתיד בני משפחתו ולעיתים דווקא כדי לנשל אחר ממנה. הסיבות לאופן חלוקת עיזבון המוריש אינן תמיד ידועות, אך רצון המצווה עומד ראשון במעלה. למשל, מקרה בו בת זוגו לחיים של מוריש נושלה מהצוואה באופן חד-משמעי, הועדף רצון המצווה, למרות שחוק הירושה קובע שתנאי המגביל הורשה - בטל (ר' למשל ע"מ (חי') 306/06 פלונית נ' אלמונית).

להלן רשימת העילות לביטול הצוואה המפורטות בחוק הירושה, מדובר ברשימה מגוונת אך שאיננה רשימה סגורה.

1 - פגם חזותי

סעיף 25 לחוק קובע את מרכיבי היסוד בצוואה, אשר בלעדי אחד מהם לא יוכל בית המשפט לקיים הצוואה, אף אם שוכנע מעבר לכל ספק, כי היא מביעה את רצון המצווה. כאשר מרכיבי היסוד התקיימו, אך קיים פגם או חסר אחרים בצורת הצוואה, רשאי בית המשפט בשיקול דעתו ובהחלטה מנומקת, לקיימה.

2 - מי שאינו כשיר לצוות בצוואה

סעיף 26 לחוק מורה, כי צוואה של קטין, פסול דין או מי שלא ידע להבחין בטיבה של צוואה, בטלה. סעיף זה מהווה למעשה סעיף סל לפגם ברצונו של המצווה, בין אם בכושרו השכלי, הנפשי או בהבנתו הכללית את מעשיו. המבחן המקובל לכך הוא צלילות דעתו של המצווה ביום עשיית הצוואה (ר' למשל ע"א 6198/95 שולמית יעקב נ' שרה בראשי, פ"ד נב(2) 603).

3 - על המצווה הופעל לחץ בלתי סביר בזמן עשיית הצוואה

סעיף 30(א) לחוק מורה כי, למעשה, קיומה של עילה המצביעה על לחץ בלתי הוגן על המצווה יביא לביטול הצוואה. אין זה משנה אם המצווה היה תלוי בזולתו, או שהמצווה היה חסר עצמאות - אם הגיע העניין עד כדי השפעה בפועל שתוצאתה היא שדברי המשפיע מהווים למעשה את הצוואה וגוברים על רצון המצווה עצמו - הצוואה בטלה (ר' למשל דנ"א 1516/95 דינה מרום נ' היועמ"ש, פ"ד נב(2) 813).

אלא, שסעיף 31 לחוק מורה, כי אם ההשפעה הבלתי הוגנת, נפסקה, העילה לביטול הצוואה בגינה תתיישן כעבור שנה ממועד הפסקת ההשפעה. במצב דברים זה, לוקח המחוקק בחשבון, כי לו התקיימה השפעה בלתי הוגנת כזו, הרי שלאחר שהופסקה יכול היה המצווה לשנות את צוואתו ואם לא עשה כן הרי שהצוואה ביטאה את רצונו.

שתי העילות האחרונות שהוזכרו לעיל, הינן העילות המרכזיות והנפוצות ביותר בפועל לביטולן החלקי או המלא של צוואות. הסיבה לכך היא שהצוואה, בדרך-כלל, היא חוזה בין המצווה לשאר העולם, לפיו משאלתו האחרונה של המצווה תמולא וללא כל סייג. כאשר ניתן לברר את הסיבות לציווי המפתיע או הלא-סביר, בית המשפט ככלל אינו מתערב אם סיבות אלו סבירות, אפילו 'חסרות לב' ומקוממות ככל שיהיו.

4 - צוואה שנעשתה מחמת טעות

סעיף 30(ב) לחוק הינו סעיף נוסף המאפשר לבית המשפט לקיים צוואה, למרות פגם בה. במקרה של טעות, אם עדיין ניתן לקבוע בבירור את רצון המצווה ללא טעות זו, יתקן בית המשפט את דברי הצוואה. אין לומר במקרה כזה, כי הצוואה תהיה בדיוק כפי שרצה המצווה, אלא די בביצוע בקירוב.

בית המשפט יטה לפתרון זה, בעיקר כאשר מדובר בטעות שיצרה ביצוע לא אפשרי כשלעצמו, אך אפשרי בקירוב. למשל - הורשת נכס מקרקעין שהוחלף באחר, או הורשה למוסד מסוג מסוים שנסגר (ר' למשל ע"א 1900/96 טלמצ'ו נ' האפוטרופוס הכללי, פ"ד נג(2) 817).

5 - צוואה שביצועה בלתי חוקי, בלתי מוסרי או בלתי אפשרי

ביטול חלק בצוואה עקב היותו בלתי חוקי, בלתי מוסרי או בלתי אפשרי אינו מבטל את החלקים החוקיים שלא בוטלו, ככל שהם מנותקים מהחלק שיש לבטל, או שרצון המצווה הוא קיום כל התנאים הקשורים כאחד. בית המשפט נוטה להקנות להוראות מסוג זה פירוש המקיים אותן (ר' ס' 54(ב) לחוק, בע"ם 4282/03 לרנר נ' פיין).

6 - צוואה המזכה את עורכה, את העד לעשייתה או מי שלקח 'באופן אחר חלק בעריכתה'

בעניין זה, קובע סעיף 35 לחוק, כי אדם הנמנה בסעיף (להלן: "נהנה") ויהיו נסיבות נגיעותיו לצוואה אשר יהיו, יגרום לביטולה. בית המשפט העליון קבע, כי המבחן הוא מידת האינטנסיביות וחומרת המעורבות של הנהנה בעריכת הצוואה. ברי, כי ביטול הצוואה כלפי נהנה המנוי לעיל לא יגרום לביטול הצוואה כולה.

כפי שעמדנו לעיל, מדובר בדרך כלל בעדים היוצרים חשד לכך שהשפיעו על תוכן הצוואה ואף בעצם נוכחותם. במקרה זה, מדובר בהנאה ישירה של הנהנה, אך הדבר אינו פוסל תמורה עקיפה של עורך-דין המנהל עיזבון או במקרים של צוואות הדדיות בין בני זוג, שם ניתנת, בדרך-כלל, פרשנות מצמצמת לצוואות.

כיצד יש להגיש התנגדויות לקיום צוואה ?

תקנה 19 לתקנות הירושה, התשנ"ח-1998 קובעת את הפרוצדורה שיש לנקוט בה על-מנת להגיש התנגדות לבקשה לקיום צוואה או לצו ירושה.

ההתנגדות מוגשת לרשם לענייני ירושה, אך הדיון ייערך בבית המשפט לענייני משפחה. יש להמציא עותקים מספיקים עבור בית המשפט, המבקש ועבור כל בעל דין אחר, לרבות כל יורש או צד מעוניין אחר.

בבקשה להתנגדות יש לפרט את נושא ההתנגדות והנימוקים לבקשה, המסמכים עליהם מסתמך המבקש וכן תצהיר לאימות האמור בבקשה, אשר יהיה מידיעתו האישית של המבקש המצהיר.

בנוסף, יש לשלם את האגרה שנקבעה ולצרף ייפוי כח, במידה והמבקש מיוצג על-ידי עורך-דין.

יש להקפיד על הגשת ההתנגדות במועד, קרי תוך שבועיים מיום פרסום הבקשה לצו קיום צוואה או לצו ירושה ברשומות, כאשר הרשם רשאי להאריך את זמן הגשת ההתנגדות.
יורש על-פי צוואה או ירושה (להלן: "זוכה") יקבל לביתו בדואר רשום הודעה על בקשה לקיים צוואה או ירושה. אלא, שגם זוכה פוטנציאלי, דוגמת בן משפחה של המצווה, עלול שלא לקבל הודעה ולכן חשוב לעיין גם בעיתונים היומיים ולברר האם ניתנה הודעה כזו, בכדי להספיק ולהגיש התנגדות במקרה הצורך. עם הגשת ההתנגדות לבקשה לצו ירושה או לצו קיום צוואה, יועבר התיק לבית המשפט לענייני משפחה, באזור השיפוט הרלוונטי, שם ייערך הדיון בהתנגדות עצמה. [email protected]