בני זוג שבבעלותם עסק והם המצויים בהליכי פרידה, מרגישים לא פעם שהקרקע נשמטה מתחת לרגליהם. בשלב הראשון הם זקוקים שישיבו אליהם את הביטחון תוך חיזוק האמונה בעתידם.


בעל עסק שנתבע לגירושין יגייס לצדו בעל מקצוע רגיש, אך אסרטיבי שיראה לנגד עיניו את האינטרסים של בעל העסק, ולא יאפשר פגיעה בסביבה הקרובה לו, לא במשפחה שלו ולא בעסק שלו. יש לקבוע מהם הקווים האדומים שלא ייחצו ולתכנן אסטרטגיה נכונה לניהול תהליך הפירוד ובכך לצמצם במידה רבה את הנזקים הצפויים להיות למשפחה ולעסק.


האם העסק עלול להיפגע כתוצאה מהגירושין?


החשש, כי העסק ייפגע הוא חשש סביר. בני זוג שהם שותפים בעסק או עסק ששייך למשפחת אחד מבני הזוג והצדדים מתפרנסים ממנו, יהיו הראשונים להיפגע, מאחר ומתוך העסק עצמו יצאו לשונות רעות לכיוון ספקים, לקוחות, חברות מתחרות, דירקטוריון, בעלי מניות נוספים והעובדים. אותם ספקים ולקוחות יכולים לבחור להקפיא את ההתנהלות מול העסק עד שיובהר מי מנהל אותו ומה עומד להשתנות בו.


סביר להניח, כי אדם הנכנס למערבולת הרגשות שמביא איתו תיק הגירושין לא ינהל את העסק בצורה המיטבית, ובהמשך תעלה הדרישה להפקיע ממנו את העסק. הצד הנפגע בהליך, בין אם הוא הצד היוזם את הפרידה ובין אם הוא הצד המגיב לדרישת בן הזוג, עשוי להתנהל מול הבנק ולעצור פעילות עסקית עתידית ובכך לגרום נזק המוערך בהון רב.


מהן זכויותיו של בן הזוג בעסק לאור הפרידה?


אל מול בעל העסק עומד בן הזוג אשר אינו עובד בעסק ואינו נמצא בעסק, כך שקשה לו לאמוד את הזכויות הרכושיות המגיעות לו מהעסק. הוא נמצא באפילה, ולאו דווקא בשל הסתרת מידע מכוונת, אלא מפני שהוא לא היה מעורב באופן יזום בחיי העסק.


אותם בני זוג, חוששים שיהיה מצג שווא לגבי מצבו האמיתי של העסק, שהעסק לא יירשם, למרות שהובטח, על שם הילדים, הם חוששים שהעסק יקרוס ולא יהיה בו מספיק כדי לממן מזונות הגונים. הם רוצים לשמור על ההתנהלות השוטפת ועל המוניטין הטוב אבל חוששים מנקמת הצד השני שאינו רוצה להתחלק ולהעניק, ולכן יעדיף למזער את העסק או את שוויו למימדים קטנים.


ייתכן שבאותן שנים ארוכות בהן צד אחד טיפח את העסק, הוא לא חשף, גם מחוסר עניין של הצד השני, את הפרטים החשובים אודות משאבי העסק - את תזרים המזומנים, ההלוואות והחובות, ההתחייבויות מול השותפים ועוד. מסיבות אלה ונוספות, חשוב להתנהל בהוגנות ובזהירות.


כיצד ניתן להיערך להליך הגירושין כדי לשמור על השליטה בעסק?


על בעל העסק להישאר בעל השליטה בו. ישנן מגוון דרכים יצירתיות להיכנס ערוכים אל הליך הגירושין. בחברה פרטית, ייבחנו: הסכם המייסדים, התקנון, הפרוטוקולים של החברה, מסמכי ההתאגדות בנוסף לכל המסמכים החשבונאים הרלבנטיים. לכן חשוב לבחון את כל המסמכים היטב לצורך הכנת אסטרטגיה משפטית נכונה.


בחברה ציבורית, הנסחרת בבורסה, יש שקיפות, לכן קל יותר לדעת את מצבה האמיתי, ולדרוש חלק במניות או בשווה כסף או בשווין. נושא אופן חלוקת המניות עולה גם בקרב בכירים המעוניינים להיפרד מבני זוגם.


במקרים בהם, הצד אינו בעל העסק, אלא בכיר בו, הרי שיש לו אופציה להנפקה ומימוש מניות ששווין רב. לעיתים קרובות רכיב משמעותי בשכר הינו האופציות, ולאלה יש שווי וירטואלי. המנהלים, כמו גם בני זוגם אינם יכולים להעריך את הערך הכספי של האופציות או המניות בנקודת הזמן בה ייפדו, ועל כן קיימת האפשרות לשלם חלק יחסי בלבד או לשום אותן (לבצע שמאות) באמצעות בעל מקצוע.


יש לזכור, כי בנוסף לנכסים המתומחרים קיים גם המוניטין, ואדם "ששמו נישא לפניו" לא מעונין לחלוק בו, אך בתי המשפט יכולים לקבוע הערכת שווי למוניטין ולחלק את השווי, בדרך המתאימה למקרה הספציפי.


כשבעלי עסקים או בכירים מתגרשים חשוב ביתר שאת, לבחון את יכולותיהם הכלכליות ואת יכולותיהם העסקיות והמשפטיות, ולראות כיצד אפשר לקדם את עניינם בתוך סבך הגירושין מבלי שיפגעו או ייפגעו.

 

מאת: עו"ד חגית לב