האם מגיעים לכם פיצויים ממס רכוש עקב המצב הביטחוני?

חוק מס רכוש וקרן פיצויים, תשכ"א-1961 מסדיר את נושא הפיצויים בגין נזקי מלחמה או פעולות איבה. החוק קובע כי בגין נזק ישיר אשר נוצר כתוצאה ממלחמה או מפעולות איבה בכל רחבי המדינה, הרי שהניזוק יפוצה באמצעות מס רכוש. כך למשל, אם נפגע רכב בכביש 443 וזאת כתוצאה מיידויי אבנים מכפרים הסמוכים לכביש, הרי שהוא יפוצה בהתאם. כמובן מאליו בכלל זה, מקרים בהם נגרם נזק למבנה כתוצאה מפגיעה ישירה של טיל.

לענייננו, החוק קובע בנוסף כי נזק עקיף הינו, הפסד או מניעת ריווח כתוצאה מנזק מלחמה בתחום ישוב ספר, או מכיוון שאין אפשרות לנצל נכסים המצויים בתחום ישוב ספר, עקב פעולות מלחמה או עקב פעולות איבה. היינו, עסקים המצויים באותה רשימה של ישובי ספר, זכאים לפיצוי עקב ירידה בהיקף המכירות שלהם שנגרמה כתוצאה ממצב המלחמה שנגרם באיזור. בתקנות ניתן למצוא את רשימת ישובי הספר, כך למשל בשנת 2007 הכניסו התקנות לרשימת ישובי הספר את העיר שדרות.

על פי החלטת הממשלה ולאחר אישור של ועדת הכספים של הכנסת מיום 8.2.2009 הותקנה הוראת השעה המגדירה יישובי ספר ככאלה המרוחקים עד 40 ק"מ מרצועת עזה ("האזור הקובע"). מטרת הוראת השעה היא לקבוע את אופן הפיצוי בגין נזק עקיף שנוצר בתאריכים 27.12.2008-19.1.2009 וזאת בשל המצב הביטחוני באזור אשר הוכרז כ- "מצב מיוחד בעורף".

על פי התקנות רשאי כל ניזוק אשר מקום עסקו נמצא באזור הקובע, להגיש תביעה בגין נזק עקיף וזאת תוך בחירה באחד מתוך שלושה מסלולים: מסלול שכר עבודה, מסלול מחזורים ומסלול הוצאות שוטפות. תנאי להגשת התביעה בכל אחד מהמסלולים הוא, כי המעביד קיים את חובת תשלום שכר העבודה לעובדיו.

מסלול השכר - מעביד אשר שילם שכר עבודה לעובדיו על אף שנעדרו, יפוצה בשיעור של 132.5% משכר הבסיס אשר שולם לעובדים.

מסלול המחזורים – חישוב הנזק במסלול זה מחושב לפי מחזורי העסקאות בהקבלה לשנה הקודמת, תוך שנקבע "מקדם האטה" (אשר תפקידו לתת ביטוי לעובדה כי כל השוק שרוי במיתון) ובניכוי הוצאות נחסכות (כמו למשל, חסכון בחשמל בחברה אשר מפעילה את המכונות שלה במשך 24 שעות ולא עשתה כן בשל המצב הביטחוני).

מסלול הוצאות שוטפות - במסלול זה מביאים בחשבון את העובדה שבעת הלחימה היו למעביד הוצאות שוטפות קבועות בשיעור גבוה ואילו מחזור עסקאות נמוך, וזאת, כתוצאה מהמצב הביטחוני.

מספר דברים שחייבים לדעת בטרם הגשת התביעה:

ü ניזוק אשר יגיש תביעה באחד המסלולים, לא יתאפשר לו לחזור בו ולכן מומלץ להתייעץ בטרם בחירת מסלול לצורך בחירת המסלול הכדאי ביותר.

ü המועד האחרון להגשת התביעות, הינו בתום שלושה חודשים מיום פרסום התקנות.

ü קיימים עסקים אשר חייבים לפעול בהתאם למסלול מסוים ואחרים בהתאם למסלול אחר.

ü קיימים עסקים שאינם רשאים לתבוע פיצוי.

ü תקרת הפיצוי בגין הנזק העקיף בכל שלושת המסלולים אשר לעיל, לא תעלה על סך של 2.5 מיליון ₪.

לאור ריבוי המסלולים מומלץ להתייעץ בטרם בחירת מסלול מסוים.

כותב המאמר הינו עו"ד יהודה איפרגן, ממשרד עורכי הדין איפרגן. האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ משפטי או תחליף לייעוץ משפטי.


עודכן ב: 15/05/2011