בס"ד

ביטול צו עיכוב יציאה מהארץ - המדריך המלא והבלעדי לביטול צו עיכוב יציאה מהארץ.

במסגרת המאמר, נחלוף בקצירת האומר על פני סוגיית צו עיכוב יציאה מהארץ.

ראשית יאמר כי, לכאורה ראוי היה לכנות את צו עיכוב היציאה מהארץ בשם הולם יותר: "צו איסור יציאה מהארץ" שכן, במהותו אוסר צו זה על "המצווה המעוכב" לעזוב את הארץ כל זמן היות הצו תקף.

ברם, דווקא משום כך נקרא שמו צו עיכוב יציאה מהארץ, שכן על פי הוראות החוק והפסיקה חובה לקצוב מראש בעת מתן הצו תאריך לפקיעתו.

לחילופין, מעצם טיבו וטיבעו הצו הינו טנטטיבי שכן אינו עומד בפני עצמו כסנקציה עונשית גרידא, אלא כל מהותו הינה סעד אכיפתי לביצוע פסק הדין שניתן ו/או ינתן, ומשכך, ניתן להסירו בהתקיים תניות מסויימות.

על מנת לבחון האם וכיצד ניתן לפעול לביטולו של צו עיכוב יציאה מהארץ, שומא עלינו תחילה למפות את המסגרת המשפטית והדיונית בה ניתן הצו, וכן את הערכאה בה ניתן הצו.

שכן, לא הרי צו עיכוב יציאה מהארץ שניתן במסגרת מאבק גירושין נגד סרבן גט ו/או מזונות, כהרי צו עיכוב יציאה מהארץ הניתן כנגד נאשם בפלילים, וכן אין דין צו עיכוב יציאה מהארץ שניתן בגין עבירות מס, כדין צו שניתן במסגרת הוצאה לפועל, ואין דינו של האחרון כדינו של צו עיכוב יציאה מהארץ שניתן כסעד זמני בטרם שינתן פסק דין חלוט וסופי.

למיפויה של המסגרת הדיונית משפטית בה ניתן צו העיכוב יציאה מהארץ קיימת חשיבות קרדינאלית, וממנה ניתן לאבחן את עוצמתו ומעמדו של הצו שניתן במדרג הנורמות החוקתיות, ולבצע הערכת סיכויים לאפשרות ביטולו של הצו שניתן באמצעות תקיפה חוקתית.

למעשה כל צו לעיכוב יציאה מהארץ בכל המסגרות השונות שהוזכרו לעיל, מהווה הלכה למעשה פגיעה חמורה ויסודית בזכויות היסוד של "המצווה המעוכב", הן חופש התנועה והחירות, והן זכויות קנייניות וממוניות שונות לרבות חופש העיסוק וכבוד האדם.

זכויות חוקתיות אלו הוכרו זה מכבר כזכויות בעלות מעמד על נורמטיבי, ועוגנו בחוק יסוד: "כבוד האדם וחירותו" תשנ"ב - 1992 , ובפרט בס’ 6 (א) ששם נקבע: "כל אדם חופשי לצאת מישראל".

בנוסף, ניתן משנה תוקף למעמדם של הזכויות החוקתיות בפסיקה, על ידי כבוד נשיא בית המשפט העליון דאז השופט אהרון ברק, אשר קבע הלכה מנחה ומחייבת, כי יש לבצע איזון בין הזכויות הנפגעות של "המצווה המעוכב" לבין הצו הפוגע, וכי אין לפגוע בזכויות אלו באופן שאינו מידתי ושאינו לתכלית ראויה, וכי יש לעשות שימוש זהיר במידה ובמשורה במתן צו עיכוב יציאה מהארץ.

ביטול צו עיכוב יציאה מהארץ שניתן במסגרת תיק הוצאה לפועל.

צו שכזה יכול שינתן לבקשת הזוכה, במסגרת הסעדים העומדים לרשותו לטובת גביית החוב הפסוק, בנוסף, יכול וינתן צו עיכוב יציאה מהארץ גם ללא בקשת הזוכה, כחלק בלתי נפרד מהליך הכרזה על חייב כמוגבל באמצעים ו/או במסגרת איחוד תיקים ו/או הכרזתו של חייב כפושט רגל.

צו שניתן במסגרת הוצאה לפועל על פי בקשת זוכה, פוקע מאליו בתום 12 חודשים מיום שניתן.
צו שניתן במסגרת הליך פשיטת רגל תקף עד למתן הפטר, או ביטול צו הכינוס, או ההכרזה.
צו שניתן במסגרת הכרזה על חייב מוגבל באמצעים או במסגרת איחוד תיקים, פוקע רק לאחר סגירת התיקים ו/או פיזור תיק האיחוד, על פי החלטת ראש ההוצאה לפועל מטעמים מיוחדים שירשמו.

כיצד מבררים האם קיים צו עיכוב יציאה מהארץ ?

לשם ביצוע בדיקה מקדימה, טרם רכישת כרטיס הטיסה יש לשלוח צילום תעודת זהות בפקס למשטרת הגבולות במטה הארצי בירושלים, לפקס שמספרו: 02-5898819

לקבלת תשובה, יש להתקשר לאחר מספר דקות לטלפון : 02-5429392

*** חשוב ביותר ***

· בעת קבלת התשובה מאת השוטר/ת יש לברר ולוודא האם קיים יותר מצו עיכוב אחד.

· רצוי לערוך בירור זה בסמוך ככל הניתן ליום היציאה, היות ופעמים שהצו ניתן לאחר הבירור מול משטרת הגבולות.

· חובה לשאול את השוטר/ת מאיזה לשכת הוצאה לפועל בארץ ניתן הצו.

במידה ואכן מתברר שקיים צו עיכוב יציאה מהארץ, יש ליצור קשר עם עו"ד המתמחה בתחום ספציפי זה, על מנת לבצע תקיפה חוקתית לביטול הצו, ו/או לאפשר יציאה ספציפית בהסדר פרטני מול הגורם המשפטי הרלוונטי.

גיא ניומן, עו"ד

מומחה בהוצאה לפועל ופשיטת רגל.


עודכן ב: 06/07/2015