כאשר אדם נחקר במשטרה לעיתים קרובות משטרת ישראל תופסת חפצים אשר ברשותו .תפיסת החפצים ע"י המשטרה היא פגיעה בזכויותיו השונות של האדם ובעיקר בזכות הקניין אשר מופיעה כזכות בסיסית ע"פ חוקי היסוד.

מה האפשרויות שקימות לאדם שחפץ אשר בבעלותו נתפס ע"י המשטרה וכיצד ניתן להחזיר את החפץ לבעליו.

שוטר מוסמך לתפוס ,חפץ אם יש לו יסוד סביר להניח כי נתקיימו בחפץ אחד מאלה (סעיף 32 לפקודת סדר הדין הפלילי (מעצר וחיפוש) [נוסח חדש], התשכ"ט- 1969 ) , (להלן: הפקודה) אם יש לו יסוד סביר להניח כי באותו חפץ נעברה, או עומדים לעבור עבירה, או שהוא עשוי לשמש ראיה בהליך משפטי בשל עבירה או שניתן כשכר בעד ביצוע עבירה או כאמצעי לביצועה. סעיף 33 לפקודה קובע כי החפץ יישאר בידי המשטרה עד להגשתו לבית משפט .

אולם , הפגיעה באדם באמצעות החזקת החפץ ,היא לעיתים פגיעה שאת הנזקים שלה יהיה קשה לתקן .לדוגמא, אדם שרכבו נתפס ע"י המשטרה והאחרון משמש ככלי לפרנסתו ,וכתוצאה מהתפיסה לאדם לא תהיה אפשרות להמשיך בעבודתו ובכך פרנסתו תפגע . לכן בית משפט צריך לאזן בין האינטרס הציבורי בהחזקת החפץ לבין האינטרס של האדם שעלולה להיפגע כתוצאה מהחזקת התפוס.

האפשרויות הקיימות בפני אדם שחפץ אשר בבעלותו נתפס ע"י המשטרה הן כדלקמן:
ע"פ סעיף 34 לפקודה " ראשי אדם התובע זכות בחפץ" להגיש בקשה לבית משפט לקבל החפץ.בית משפט יכול לקבוע שהחפץ יוחזר לאדם אשר הגיש את הבקשה.


בבש"פ 498/01 קבע בית המשפט "הכלל הוא שעל המדינה להציג תשתית ראייתית מספקת, שעל-פיה יהא ניתן לקבוע אם אומנם האמצעי של המשך תפיסת הרכב... ופוגע בזכותו הקניינית של בעל הרכב – מידתי " .

בתי המשפט נותנים חשיבות גבוהה לסעיף 3 לחוק כבוד האדם וחירותו ,וזאת ניתן לראות ע"פ פסיקתו של בית משפט עליון ברע"פ 1796/99 "המשך החזקת החפץ שנתפס יש בו לפגוע בזכות הקניין של הבעלים .. ועל בית – המשפט ... לבדוק ולמצוא .. אם המשך החזקת הנכס ...אינו פוגע בבעלים העולה על הנדרש. ... שומה עליו ... לבדוק ולמצוא אם קיימת חלופה אשר תשיג את תכלית "מעצרו" של הנכס".








לאור האמור, ניתן לראות שכאשר מדובר בחפץ, שלטוען לזכות בו ,ישנו צורך בהחזרת החפץ לצורך פעולותיו היומיומיות, בית משפט יביא בחשבון שיקול זה , ויעדיף לשחרר את החפץ במידה וניתן להבטיח ,לדוגמא: בעזרת ערבויות , שהחפץ ימשיך לשמש ראיה לבית משפט במידת הצורך.

לכן המסקנה המתבקשת היא שגם כאשר חפץ ניתפס ע"י משטרת ישראל ,הטוען לחפץ צריך לעמוד על זכויותיו ולפנות לערכאות משפטיות בכדי שיקבעו שניתן להחזיר את החפץ לבעליו ,ואין צורך בהחזקתו ע"י משטרת ישראל.



עודכן ב: 25/07/2013