היום אנו עדים ליותר ויותר תלונות בגין עבירות אלימות במשפחה. כמה מתוכן הן תלונות אמיתיות וכמה תלונות סרק? מה לעשות כאשר אתה מוצא את עצמך מואשם בתקיפת משפחתך?
 
עבירות אלימות במשפחה נכללות בתוך עבירות תקיפה בחוק העונשין. בעבירות אלימות במשפחה הכוונה לתקיפה במסגרת המשפחתית, כלומר אלימות כלפי בן או בת הזוג (לרבות ידוע/ה בציבור), ילדים והורים. במקרים רבים, חקירה של מקרי אלימות במשפחה נפתחת דווקא בעקבות דיווח של שכנים, קרובי משפחה או בעלי תפקידים כגון עובדות סוציאליות, פקידות סעד, רופאים בבית חולים או גורמים בבית הספר, במקרה של אלימות כלפי ילדים, ולא על ידי תלונה של קורבן האלימות עצמו.
 
מהי חומרת הענישה בעבירות אלימות במשפחה?
עבירת אלימות במשפחה מוגדרת כ"תקיפה בנסיבות מחמירות". לפיכך, העונשים המוטלים על נאשמים שביצעו עבירות אלימות במשפחה חמורים יותר מעבירות תקיפה שלא במסגרת המשפחתית. למעשה, העונש על תקיפה בנסיבות מחמירות כנגד בין משפחה הוא כפול מזה הקבוע בחוק על תקיפה בנסיבות מחמירות, שלא כלפי בן או בת משפחה.
 
בהתאם לכך,  בתי המשפט לא משחררים בהכרח את התוקף למעצר בית, היות שעל פי רוב, התוקף והקורבן חולקים קורת גג. היה ובית המשפט החליט לשחרר את התוקף למעצר בית, מדובר במעצר בית בתנאים מגבילים, שלא בביתו של קורבן האלימות, תוך איסור על יצירת קשר כלשהו עם הקורבן וכמובן עם הפקדה כספית, חתימת ערבות עצמית וערבות של המפקחים. מטרת הערבות היא לוודא שהתוקף לא יפר את תנאי שחרורו ויקיים את מעצר הבית כנדרש.
 
מהם שיקולי הענישה בעבירות אלימות במשפחה?
כאשר בית המשפט עומד בפני מתן גזר הדין לנאשם בביצוע עבירות אלימות במשפחה, עומדים לפניו מספר גורמים המשפיעים על קבלת ההחלטה הסופית. ראשית, אופיו של הנאשם- האם מדובר באדם שזוהי לו הפעם הראשונה או שמדובר על בן משפחה שיש לי עבר עשיר בתקיפת בני משפחתו? שנית, מהם תוצאות מעשה האלימות? תוצאות חמורות עלולות להחמיר בגזירת העונש, למרות שאין זה מחייב, ולעיתים בית המשפט עלול להחמיר עם הנאשם גם במקרה שתוצאות האלימות קלות יחסית. גורמים נוספים הנלקחים בחשבון הם גורם ההרתעה, שיקולי "עין תחת עין", שיקולי הגנה על הקורבן ולבסוף שיקולים הקשורים לשיקום הנאשם.
 
האם ניתן לבטל תלונה בגין עבירות אלימות?
בעיקרון, ניתן לבטל תלונה שהוגשה בגין אלימות במשפחה. יחד עם זאת, לא תמיד מספיק לבקש מהמשטרה פשוט להפסיק את החקירה- מרגע שהוגשה התלונה על אלימות במשפחה, החקירה תיפסק רק במידה וקצין משטרה האמון על החקירה וקצין אגף חקירות מרחבי יאשרו את הבקשה להפסקת החקירה, מחוסר עניין לציבור.
 
מדוע חשוב להתייעץ עם עורך דין החל משלב החקירה הראשוני?
תפקידו של עורך דין במסגרת עבירות אלימות במשפחה הינו תפקיד חשוב ביותר. אם הוגשה כנגדך תלונה על אלימות במשטרה, רק עורך דין מנוסה ומקצועי יוכל לבחון כראוי את תיק החקירה ולעבור על העדויות שנגבו. במקביל, עורך הדין שלך ינסה לאסוף ראיות נוספות ולבחון את מידת אמינות התלונה, והאם מדובר באשמת שווא ריקה מתוכן. גם כאשר הנך אשם בביצוע העבירה, עורך דין מתמחה בעבירות אלימות במשפחה יוכל לדאוג לצמצום הפגיעה בנאשם ולעיתים אף בהפחתת כתב האישום.
 
אין בתוכן דלעיל משום המלצה, חוות דעת משפטית או ייעוץ משפטי; כמו כן התוכן דלעיל אינו מתיימר להיות מדויק ו'/או מקיף ו/או עדכני, והמסתמך על המידע עושה זאת באחריותו ועל דעת עצמו בלבד.
 

עודכן ב: 10/04/2009