בתאריך 6 בפברואר שנת 2011 חתם ראש הממשלה, מר נתניהו, על תקנות קליטת חיילים משוחררים (קרן לעידוד לימודי השכלה גבוהה), התשע"א-2011 ונעשה צעד נוסף לטובת יקירנו החיילים המשוחררים.

 

מטרת התקנות כפולה, לסייע לחיילים המשוחררים בתשלום שכר הלימוד במוסדות להשכלה גבוהה ותמיכה באזורי עדיפות לאומית. אמנם, לדעתי, התקנות אינן חפות מטעויות (לדוגמה אי הכללת מוסדות אוניברסיטאיים אלא רק מכללות) אך אין כל ספק כי זהו צעד מבורך שטוב ייעשה אם יבואו עוד רבים בעקבותיו.

 

התקנות החדשות קובעות כי חייל שהשתחרר לאחר תקופות מינימום, זכאי להשתתפות בשכר הלימוד עד גובה של 9,521 ₪. תקופות המינימום משתנות בין קבוצות שונות, כגון לוחמים, תומכי לחימה ושירות צבאי אחר (פער קטן וזניח שטוב היה אילו לא נקבע כלל). בנוסף, כמובן, קיימת הבחנה בין גברים ונשים, עולים חדשים וקבוצות גיל בוגרות שונות.

 

מעבר לקבוצת החיילים המשוחררים, עוסקות התקנות גם בקבוצות נוספות המשרתות שירות שאינו שירות סדיר צבאי אלא שירות לאומי או שירות אזרחי. גם לקבוצות אלא נקבעו תקופות מינימום לשם קבלת זכאות לסיוע .

 

בהקשר זה, אציין כי ראוי היה לדעתי, להבחין בין קבוצת החיילים לבין הקבוצות האחרות. ראה על פניו כי החיילים המשוחררים נושאים בנטל רב יותר, תקופות המינימום שלהם לקבלת הסיוע, ארוכות באופן משמעותי ועל המדינה להראות את הערכתה למגזר זה.

 

אותם משוחררים אשר יקבלו את הסיוע יידרשו להציג את אישור זכאותם לתואר בתוך תקופה של חמש שנים מיום קבלת הסיוע בשכר הלימוד. היה ואדם אשר קיבל את הסיוע לא סיים את לימודיו, יהיה עליו להחזיר את הסכום, אלא אם פתרה אותו ועדת החריגים לאחר דיון בנסיבות אשר הובילו את הסטודנט לנשירתו מהאקדמיה. יודגש כי על פי לשון התקנות, נראה כי מדובר רק במקרים חריגים הנובעים ממניעים כלכליים, חברתיים או מנסיבות אישיות מיוחדות. וועדת החריגים יכולה לפתור מהתשלום כולו או רק מחלקו.

 

אזורי הסיוע המדוברים בתקנות הינם הנגב, הגליל, ישובי יהודה ושומרון ואשקלון. אזורים אלה נבחרו כטעוני סיוע הואיל ורוב רובם של היישובים האזורים הללו נכללים בתחתית הדירוג הסוציו-אקונומי של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, ריחוקם היחסי ממרכזי אוכלוסיה וממרכז הארץ, שיעורי התעסוקה הנמוכים וחציון הגיל הגבוהה יחסית (המעיד על הזדקנות הוכלוסיה באזורים אלה). שיקולים אלו ואחרים נוספים, הביאו את הממשלה, להחלטה על התקנת תקנות אלו מתוך מטרה למשוך אוכלוסיה אקדמית צעירה ומשכילה שתהווה חיזוק משמעותי לאוכלוסייה המקומית ובכך תתאפשר חיזוק ופיתוח האזורים מבחינה חברתית, חברתית וכלכלית.

 

· כתבה זו אינה מהווה תחליף לייעוץ משפטי מקצועי ו/או אינה מהווה המלצה לעשיית פעולה משפטית או הימנעות מעשייתה.