במערכת שיפוטית קיים עומס רב הגורם לשהות ארוכה מאוד מיום הגשת הבקשה לבית המשפט ועד לקבלת הכרעה. לעיתים רבות, הזמן בין דיון אחד למשנהו יכול לעמוד על מספר חודשים, וכפועל יוצא מכך, יעברו חודשים רבים במקרה הטוב ומספר שנים (במקרה פחות טוב) עד לקבלת פסק הדין.

 

על מנת להתמודד עם תופעה זו ולהקל, ולו במקצת על העומס של בתי המשפט, הכירה המערכת בהליכים אלטרנטיביים מחוץ לכתליו של בית המשפט. אחד מההליכים הללו הינו הליך הגישור.

 

 

מהו בעצם גישור?

 

הגישור הינו הליך רצוני וולונטרי- אליו מגיעים הצדדים מרצונם המלא - בו מתקיים ניסיון כן ואמיתי ליישב את הסכסוך בין הצדדים. ההליך יכול להיפסק בכל רגע נתון על פי בחירת כל אחד מהצדדים, זאת בשונה מהליך המתנהל בבית המשפט. המגשר מנסה לכוון את הצדדים ולסייע להם בפתרון הסכסוך וזאת מבלי שיש בידיו הכוח או הסמכות להכריע בסוגיה.

 

מהדברים עולה, כי הפתרון האמיתי מגיע מן הצדדים ובהסכמתם המלאה, אך יחד עם זאת, לולא עזרתו של מגשר מיומן ובעל איכויות ויכולות גבוהות בתחום הגישור, סביר להניח כי הצדדים ימצאו את עצמם באותו מבוי סתום, שמצאו עצמם ללא עזרת המגשר...

 

 

ההליך אינו קובע ומגדיר מנצח או מפסיד, חייב או זוכה. במסגרת ההליך, הצדדים מתחייבים לשמירה על סודיות ההליך והדברים הנאמרים בו וחותרים למצב בו יתקיימו ויתורים הדדיים ופתרון הסכסוך.

 

 

יתרונות הליך הגישור

 

להליך הגישור, בשונה מהליך המתנהל בבתי המשפט, מספר יתרונות משמעותיים, כך שבמקרים רבים, עדיף לצדדים להתדיין בהליך גישור בעזרתו של המגשר ולא בבית המשפט.

 

 

* חיסכון בזמן וכסף - העלויות הנלוות להליך הגישור נמוכות באופן משמעותי מניהול הליך משפטי. כמו כן, בדרך כלל אין כל צורך בפגישות רבות וניתן לקיימן בתדירות גבוהה יחסית.

 

* הגעה להליך מתוך הסכמה ונכונות;

 

* אווירה נעימה בסביבה לא מאיימת (להבדיל מבית משפט);

 

* סמכות ההכרעה וסיום הסכסוך מצויה בידי הצדדים;

 

* על הליך הגישור מוטלת סודיות וחיסיון ודברים הנמסרים או נאמרים במהלכו של ההליך לא ישמשו כראיה במשפט אזרחי.

 

 

 

מה קורה בסופו של הליך הגישור

 

במידה והגיעו הצדדים להליך הגישור, בעזרתו של המגשר, לידי הסכם, יערך הסכם גישור שיובא בפני בית המשפט על מנת להעניק לו תוקף של פסק דין מחייב. בית המשפט רשאי לאשר את ההסכם, זאת במידה והסכם הגישור יכלול אלמנטים הנדרשים על פי חוק ואלמנטים נוספים אחרים. בהליך הגישור, לזהות המגשר ישנה חשיבות רבה, הן בניהול ההליך והן בעריכת הסכם הגישור.

 

ניסוח הסכם בצורה המיטבית, תעלה את הסיכויים לאישורו של ההסכם על ידי בית המשפט. כמובן שבית המשפט רשאי להחליט באחת משתי הדרכים הבאות:

 

1. בית המשפט יקבל את הסכם הגישור ויעניק לו תוקף של פסק דין מחייב;

2. בית המשפט ידחה את הסכם הגישור;

* בית המשפט רשאי לזמן את הצדדים על מנת שאלה יספקו הסברים על הסכם הגישור ורק לאחר מכן להחליט אם לדחות או לקבל את ההסכם.

 

עניין זה מחדד אף הוא את הצורך בבחירת מגשר איכותי ומקצועי.

 

לסיכום, רגע לפני שאתם בוחרים לתבוע אדם או עסק כלשהו, חישבו על החסרונות הקיימים בניהול הליך כשזה בבית המשפט. אלטרנטיבה זולה ומהירה יותר, יכולה להיות הליך הגישור, אשר בעזרת מגשר מקצועי, תוכלו לפתור את הסכסוך ולהגיע לעמק השווה, בפחות זמן ובהוצאות נמוכות בהרבה מתביעה בבית המשפט.

 

· כתבה זו אינה מהווה תחליף לייעוץ משפטי מקצועי ו/או אינה מהווה המלצה לעשיית פעולה משפטית או הימנעות מעשייתה.


 


עודכן ב: 25/07/2013