אחד מהכלים החשובים והאפקטיביים ביותר שיש בידי הזוכה, במסגרת הליכי הגבייה בהוצאה לפועל, הינו שימוש בהגבלות כנגד החייב המסרב לשלם את חובו.


במאמר זה נציג ,אחד לאחד, את ההגבלות העומדות בפני הזוכה כנגד החייב לצורך גביית החוב ואלו הן:

 

הגבלה ראשונה: הגבלת החייב מלקבל דרכון ישראלי או תעודת מעבר לפי חוק הדרכונים; מלהחזיק דרכון או מלהאריך את תוקפו ובלבד שיהיה תקף לצורך שיבה לישראל.

 

בענין זה חשוב לציין, כי רשם ההוצאה לפועל רשאי להימנע מהטלת הגבלה הנ"ל במקרה בו  שוכנע שהיציאתו של החייב מישראל דרושה לו מטעמי בריאותשלו או של בן משפחה התלוי בו.

 

הגבלה שנייה: עיכוב ביציאתו של החייב מן הארץ כאשר גם בעניין הגבלה זויש לדעת כי עיכוב יציאתו של החייב מהארץ לא תוטל או תבוטל אם רשם ההוצאה לפועל שוכנע כי היציאה מישראל דרושה מטעמי בריאות של החייב או של בן משפחה התלוי בחייב.

 

הגבלה שלישית: הגבלתו של החייב כלקוח מוגבל מיוחד כמשמעותו בחוק שיקים ללא כיסוי, התשמ"א-1981 .

 

הגבלה רביעית: הגבלת החייב מלעשות שימוש בכרטיס חיוב כמשמעותו בחוקכ רטיסי חיוב, התשמ"ו-1986.

 

הגבלה חמישית: הגבלתו של החייב מלייסד או להקים תאגיד או מהיות בעל עניין בתאגיד, בכל דרך שהיא הם במישרין והן בעקיפין לרבות יחד עם אחר או באמצעות אחר.

 

הגבלה שישית: הגבלת החייב מלקבל, מלהחזיק או מלחדש רישיון נהיגה. חשוב שוב לזכור, כי  במקרים מסויימים רשם ההוצאה לפועל רשאי שלא להטיל מגבלה זו אם שוכנע כי הטלתה עלולה לפגוע פגיעה ממשית בעיסוקו של החייב או עקב נכותו של החייב וביכולתו לשלם את החוב או שרישיון הנהיגה חיוני לחייב עקב נכותו או עקב נכות בן משפחה התלוי בו. חייב שהוטלה עליו הגבלה מהחזיק רישיון נהיגה יראו אותו כמי שרישיון הנהיגה שלו פקע מחמת אי תשלום אגרה.

 

ניתן להטיל את ההגבלות המפורטות לעיל על החייב רק כאשר מתקיימים אחד מתנאים הבאים בהתאם לסעיף 66א לחוק ההוצאה לפועל:

 

1. הוכח לרשם ההוצאה לפועל כי החייב הינו בעל יכולת לפרוע חובו אולם החייב משתמט מתשלום החוב ומאידך לא ניתן על-ידי החייב כל הסבר סביר מדוע הוא לא משלם את החוב ובלבד שהחוב או החובות הפסוקים במצטבר עולים על 500 ש"ח.

 

2. החוב המדובר הינו חוב מזונות ולמעט חוב מזונות כשהזוכה הינו המוסד לביטוח לאומי.

 

3. החייב הוא בעל יכולת המשתמט מתשלום חובותיו כאמור בסעיפים 7ג, 67(ד), 69יא(ד) או 69יג(ד) לחוק ההוצאה לפועל ובלבד שהתקיים אחד מאלה: חלפו שישה חודשים ממועד המצאת האזהרה לחייב בהמצאה מלאה והחוב הפסוק או החובות הפסוקים במצטבר עולים על 2,500 ש"ח; חלפה שנה ממועד המצאת האזהרה לחייב המצאה מלאה והחוב הפסוק או החובות המפסוקים במצטבר עולים על 500ש"ח .

 

 יש לדעת כי ההגבלות הנ"ל נכנסות לתקוף רק לאחר שמנהל לשכת ההוצאה לפועל שלח התראה לחייב ולאחר מכך חלפו 30 ימים מיום קבלת ההתראה על-ידי החייב. בהתראה יצויין, כי על החייב לפרוע את החוב או להגיע לחקירת יכולת תקבע את יכולתו לשלם את החוב הפסוק נגדו.

 

ניתן לבטל את ההגבלות הנ"ל, בין היתר, כאשר מתרחש אחד מהתנאים הבאים:

 

1. החייב פרע את החוב.

2. כאשר החייב עומד בצו תשלומים שנקבע לו.

3. כאשר החייב עומד בהסדר התשלומים שנקבע בינו לבין הזוכה.

 


עודכן ב: 07/05/2012