ועדה רפואית היא שם כולל לוועדה המורכבת מרופא אחד או יותר לצד מזכיר שמטרתם לקבוע ביחס לממצאים הרפואיים העולים מהמסמכים הרפואיים המוגשים להם לצד בדיקה פיזית (במידה ונדרשת כזו) את שיעור הנכות ממנו סובל התובע עקב פגיעה בעבודה, נכות כללית, מחלה או רשלנות רפואית. חברות הביטוח, קצין התגמולים בצבא והביטוח הלאומי, כולם, נעזרים בועדות הרפואיות.

 

מהו הרכב הועדה הרפואית?


ועדה רפואית מורכבת מרופא אחד לפחות שמתמחה בתחום בו קיימת הפגיעה או ממספר מומחים במקרה שמדובר במספר ליקויים רפואיים מתחומים שונים. בכל ועדה ישנו מזכיר ועדה (נציג של המל"ל) שרושם את דו"ח הועדה.

 

לאחר עיון במסמכים הרפואיים ולאחר שמיעת הטיעונים של התובע יחליט הרופא האם יש צורך בבדיקה גופנית. במידה והוחלט על בדיקה גופנית יחתימו את הנבדק על טופס הסכמה להיבדק ועל אישור הטענות אשר העלה בכתב. חשוב בשלב זה לבדוק את אמיתות הרישום ודיוקו, שכן לעיתים "נשמטת" אינפורמציה מהותית.

 

האם כדאי להתכונן לבדיקת ועדה רפואית?


מכיוון שהמסקנות הועדה הרפואית הם שיקבעו את אחוזי הנכות וכפועל יוצא בזאת את גובה הפיצוי ושיעור הגמלה והקצבה, חשוב מאוד להגיע לוועדה מוכנים. יתרה מזאת, מרבית ההופעות בפני ועדות רפואיות מסתכמות במספר דקות ולכן על מנת להבטיח שתוכלו להעביר את כל המידע הרלוונטי בדקה או שניים שעומדות לרשותכם יש לבוא מאורגנים. על כן מומלץ להכין רשימה של הבעיות מהן את/ה סובל/ת ולהציג אותם בצורה מסודרת ועניינית.

 

מהם המסמכים הרפואיים שכדאי להכין לקראת זימון ועדה רפואית?


חשוב מאוד להגיע עם כל המסמכים הרפואיים הרלוונטיים, בדיקות רופא, צילומים, בדיקות CT ו-MRI, בדיקת E.M.G וכל בדיקה נוספת. כמו כן ישנה חשיבות להגיע עם חוות דעת מומחים באם ישנם כאלה. מומלץ לסדר את המסמכים בקלסר ברור ומסודר. סדר זה ישפר את סיכוייכם שהרופא המומחה יעיין בכל המסמכים הרלוונטיים ולא יפספס מסמך כזה או אחר.

כיצד יש לתאר את הפגיעות?


מכיוון שהזמן שמוקצב לטיעוניו של כל תובע קצר, לקראת הופעה בפני הועדה הרפואית מומלץ לכתוב את כל הטיעונים הרפואיים הרלוונטיים לתביעה בבית ולעבור עליהם לפני הגעה לועדה. יש חשיבות להתמקד בבעיות הרפואיות העכשוויות והעדכניות. כדאי לעיין שוב במסמכים הרפואיים ולוודא שאינכם מפספסים דבר.

האם ניתן לצרף מלווה אישי לועדה?


הביטוח הלאומי מתיר הבאת מלווה כשמוזמנים להופיע בפני ועדה רפואית. מלווה זה יכול להיות בן משפחה, חבר,מתרגם או עורך דין מטעמך. לדעתי, ישנה חשיבות רבה להביא מלווה שכן לעיתים המתח שנוצר בשל מעמד הועדה עשויים לגרום לכך שברגע האמת לא תזכרו את כל הדברים שהכנתם ותפספסו נתונים חשובים. על כן חשובה הכנה לועדה בידי עו"ד מיומן אשר בקיא ברזי הוועדות וזה עשוי להיות ההבדל שבין קבלת 0% נכות לבין קבלת קצבת נכות.


עוה"ד יוכל לסייע לכם במקרה שתשכחו או שיוכל לדבר במקומכם אם אתם מתרגשים.

 

האם חלטת הועדה סופית והאם ניתן להגיש ערר?


ניתן לערער על החלטתה של ועדה רפואית מדרג ראשון תוך 60 יום מהיום בו נמסרה לתובע החלטת הועדה במידה ומדובר בנכות כללית או תוך 30 ימים במידה ומדובר בנפגעי עבודה. אם יתקבל הערעור תשנה הועדה את קביעתה. עם זאת, יש לחשוב היטב לפני הגשת ערר שכן לועדה לעררים סמכות להקטין את אחוזי הנכות אשר נקבעו בדרג ראשון.


לפיכך אנו ממליצים בחום להיעזר בעורך דין מומחה בביטוח לאומי ובתחום מיצוי זכויות רפואיות לפני הגשת הערר.

מתי ניתן להגיש תביעה לבית הדין לעבודה?


בדומה לדיני עבודה, גם בהחלטות הביטוח הלאומי ערכאת הערעור היא בית הדין לעבודה וניתן להגיש ערעור על כל החלטת ועדה הערערים לבית הדין לעבודה. חשוב לציין כי הגשת הערעור אפשרית רק כאשר מדובר בנושאים הקשורים בהתנהלותן המשפטית של ועדות רפואיות.

 

לדוגמא, אם הרכב הרופאים בוועדה לא תאם את הבעיה הרפואית, הוועדה התעלמה ממסמכים רפואיים או לחילופין לא עמדה בחובת ההנמקה ומקרים נוספים בהם לא פעלה הוועדה בהתאם לנהלים המחייבים אותה.
 

!
 


עודכן ב: 21/01/2013