"אני מוריש את כל רכושי לאשתי בתנאי שהיא תתחתן מחדש מיד לאחר מותי כך לפחות יהיה אדם אחד שיצטער על מותי" (היינריך היינה).

רבים מאיתנו חושבים על הכנת צוואה בשלב זה או אחר במהלך חייהם אך דוחים את הכנתה מטעמים של "מזל רע" (עינא בישא) , גיל צעיר, עלויות , מניעת סכסוכים במשפחה ועוד. ברם, לא פעם, אדם עוזב את העולם בטרם הספיק להכתיב את בקשתו האחרונה.

אדם יכול לקבוע בחייו מה בדיוק יעשה ברכושו לאחר פטירתו רק באמצעות צוואה. רכושו של אדם שלא השאיר אחריו צוואה, יחולק בכל מקרה בין קרובי משפחתו. אולם, חוק הירושה קובע אך ורק איזה חלק יירש כל אחד מן הקרובים ולא מגדיר נכסים ספציפיים יירש מי מן היורשים.

למעשה, חוק הירושה הינו ניסיון של המחוקק לקבוע "נוסח צוואה כללי" שלא מתאים לכל אחד.

צוואה - מאפשרת למוריש להמשיך ולדאוג לאינטרסים שלו לאחר מותו. עריכת צוואה באופן הנכון, ע"י עו"ד הבקיא בתחום, תמנע "מלחמות ירושה", תגרום לניצול מרבי של משאבי המנוח ותמנע הפסדים כספיים שיכולים להיגרם מתכנון לא נכון של הירושה.

למי מומלץ לערוך צוואה?

ככלל, לכל אחד מאיתנו. בפרט, למי שבבעלותו רכוש כלשהו, ואינו מעוניין שרכושו יחולק לאחר מותו עפ"י חוק הירושה, מומלץ מאד לערוך צוואה, שכן לעולם אין לדעת מה ילד יום, ורצוי שיבטיח את כוונותיו ורצונותיו בדבר העברת זכויותיו ורכושו ליקיריו.

המקרים הפופולאריים ביותר בהם מומלץ לערוך צוואה הינם:

*כאשר בני זוג נשואים, אבל חיים בנפרד מפני שטרם ניתן גט.

*כאשר בני זוג חיים יחד מבלי להיות נשואים - ידועים בציבור.

*כאשר אדם מעוניין לסלק את ילדיו או בן זוגו מחלקם בירושתו.

*כאשר אדם מעוניין להוריש את רכושו למוסדות או לאנשים אשר אינם נמנים עם בני משפחתו.

לפני שפונים לעו"ד לצורך עריכת צוואה, חשוב מאד להכין מראש רשימה של כל הנכסים הקיימים בבעלותו של המוריש, לרבות נכסי נדל"ן, מכוניות, כספים המצויים בבנקים ובמקומות אחרים, אוספי אומנות וכל דבר אחר שהינו בעל ערך כלשהו.

רצוי גם לחשוב מראש מי מן היורשים יירש מה, ולהגיע עם רשימה מוכנה לעורך הדין על מנת שיוכל לערוך את הצוואה בהתאם לרצונו של המצווה, ולהדגיש את הבעיות בחלוקה הרצויה במידה וישנן כאלה.

במקרים בהם החליט המוריש לנשל מצוואתו חלק מקרוביו, מנסים הקרובים המנושלים לתקוף את צוואתו בטענה שבעת עריכת הצוואה היה המוריש במצב נפשי שלא איפשר לו לערוך צוואה חוקית. לכן, על מנת למנוע טענות כאלו בעתיד - בדבר מצבו הנפשי של המצווה בעת עריכת הצוואה - מומלץ לקבל אישור מרופא המעיד על כך שבעת עריכת הצוואה, מצבו הנפשי של המצווה היה תקין. כך כאשר אישור שכזה קיים כנספח לצוואה, יהיה קשה מאד להוכיח טענות שכאלו.

גם אם יש לכם משפחה מגובשת, תומכת, אוהבת ונדיבה אין זה מתכון בטוח לחלוקה שקטה של העיזבון בהעדר צוואה אמינה.


אין באמור לעיל להוות ייעוץ משפטי או חוות דעת, או תחליף לייעוץ משפטי אצל עו"ד, האמור לעיל אינו אלא תיאור כללי בלבד ולא מחייב של הנושא. בכל מקרה ספציפי יש לפנות לקבלת ייעוץ משפטי מעורך דין.


עודכן ב: 25/07/2013